[av_three_fourth first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”] [av_slideshow size=’featured’ animation=’slide’ autoplay=’false’ interval=’5′ control_layout=’av-control-default’] [av_slide id=’1601′][/av_slide] [/av_slideshow] [av_heading tag=’h1′ padding=’10’ heading=’Wat te regelen bij samenwoning?’ color=’custom-color-heading’ style=’blockquote modern-quote’ custom_font=’#585a5c’ size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ custom_class=” admin_preview_bg=”][/av_heading] [av_textblock size=” font_color=’custom’ color=’#585a5c’ admin_preview_bg=”] In de huidige samenleving komt het regelmatig voor dat twee mensen gaan samenwonen, zonder daarbij iets te regelen. Aan het gaan samenwonen worden geen formele eisen gesteld, anders dan bij het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Gevolg hiervan is, dat er voor samenwoners niets geregeld is voor wat betreft de onderlinge financiële verhouding en de kinderen. Met name bij het beëindigen van de relatie levert dat problemen op.

Samenwoners kunnen er echter wel voor kiezen om iets te regelen.

Samenlevingsovereenkomst

Zo kunnen samenwoners een samenlevingsovereenkomst (laten) opmaken. Een samenlevingsovereenkomst is een overeenkomst waarbij twee mensen afspraken maken over allerlei financiële zaken die met het samenwonen samenhangen. Een samenlevingsovereenkomst wordt doorgaans opgemaakt bij de notaris.

Afspraken die daarin over het algemeen worden opgenomen betreffen de financiële bijdrage in de kosten van elkaars levensonderhoud, het gebruik van bankrekeningen, de verdeling van de bezittingen bij beëindiging van de relatie, afspraken over alles wat met de woning te maken heeft en een verblijvingsbeding -inhoudende dat gemeenschappelijke bezittingen na het overlijden van een partner automatisch volledig van de andere partner worden- en verdeling van het opgebouwde pensioen.

Iets waar samenwoners vooral aan moeten denken, is dat een wettelijk recht op partneralimentatie, zoals dat wel geldt na beëindiging van het huwelijk of het geregistreerd partnerschap, niet bestaat voor samenwoners. Dit kan wel in het samenlevingsovereenkomst worden overeengekomen.

Kinderen: erkenning en gezag

Als er kinderen geboren worden binnen een relatie waarbij er geen huwelijk is gesloten, dient de vader het kind te erkennen om ook als juridische vader aangemerkt te worden.

Na de geboorte dienen de ouders gezamenlijk een verzoek te doen bij de rechtbank om gezamenlijk met het gezag belast te worden. Erkenning brengt immers niet automatisch gezag met zich mee voor de vader.

Einde samenleving

Als de samenleving eindigt dient dit, ondanks dat daarvoor geen officiële procedure nodig is zoals bij echtscheiding of ontbinding geregistreerd partnerschap, goed geregeld te worden. Vaak zien we immers dat de woning en de hypothecaire schuld op naam van beide partijen gesteld staat. Maar ook andere zaken, die op beider naam gesteld staan of waarvan blijkt dat zij gezamenlijk goed zijn, dienen verdeeld te worden. Deze verdeling dient bij voorkeur onder professionele begeleiding van een advocaat plaats te vinden.

Als er sprake is van kinderen waarover beide ouders met het gezag zijn belast, legt de wet de ver-plichting op om een ouderschapsplan op te stellen. Ondanks dat er geen controlemoment is zoals bij echtscheiding, is het wel raadzaam een dergelijk ouderschapsplan op te stellen. Dit brengt duidelijkheid voor de ouders, maar ook voor de kinderen met zich mee.

In het ouderschapsplan wordt onder andere de zorgregeling (hoofdverblijf en omgang) en de kinderalimentatie overeengekomen. Indien het ouders niet lukt om samen tot overeenstemming, kunnen ze daarin begeleiding vragen van een advocaat. Maar vooral in het geval dat ouders lijnrecht tegenover elkaar staan en er samen niet uit gaan komen, is bijstand van een advocaat op zijn plaats. Die kan immers de nodige verzoeken -onder andere vaststelling zorgregeling, vaststelling kinderalimentatie- indienen bij de kinderrechter.

Mocht je nog vragen hebben over dit onderwerp, aarzel dan niet en neem contact met ons op![/av_textblock] [av_button label=’Contact’ link=’page,49′ link_target=” size=’large’ position=’left’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color-subtle’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ admin_preview_bg=”] [/av_three_fourth][av_one_fourth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”] [av_sidebar widget_area=’Sidebar Blog’] [/av_one_fourth]

Blogs

Gerelateerd