Premarital Mediation: samen een goede basis leggen voor jullie huwelijk of relatie

Premarital mediation is een vorm van mediation die zich richt op aanstaande echtparen of partners die gaan samenwonen. Het doel is om voorafgaand aan het huwelijk of samenwoning belangrijke zaken te bespreken en vast te leggen, waaronder financiële afspraken, de verdeling van bezittingen, maar ook de zorg voor eventuele kinderen en wat beide partners belangrijk vinden in een relatie. Op die manier zijn de verwachtingen van beide partners over hoe het huwelijk of de relatie er op alle vlakken uit zou moeten gaan zien duidelijk. Die afspraken worden vervolgens door een notaris vastgelegd in een akte huwelijkse voorwaarden of een samenlevingsovereenkomst.

Door samen met een mediator te praten over belangrijke onderwerpen, leren partners ook beter communiceren en uit te spreken wat hun wensen voor de toekomst zijn. In tegenstelling tot de meer ‘standaard’ huwelijkse voorwaarden of samenlevingsovereenkomsten, kunnen partners met premarital mediation heel uiteenlopende afspraken maken, die ook heel specifiek op hun situatie zijn afgestemd. Mediation biedt immers veel meer ruimte voor persoonlijke inbreng en het bekijken van meerdere opties in het proces. Doordat er veel tijd en ruimte wordt gegeven, zijn partner veel bewuster bezig met de inhoud van de huwelijkse voorwaarden of de samenlevingsovereenkomst en weten zij ook echt wat erin staat.

De ervaring leert dat het proces van premarital mediation de relatie kan versterken doordat partners écht met elkaar in gesprek gaan, over een breed scala aan onderwerpen (financiën/eigendommen maar ook persoonlijke waarden binnen een relatie) en onder begeleiding hier ook open en eerlijk over durven te praten.

Premarital mediation leidt tot duidelijkheid over en weer; zowel tijdens de relatie als bij een eventuele scheiding/beëindiging van de relatie. En zo worden conflicten in de toekomst voorkomen.

Overweeg je om te trouwen of te gaan samenwonen? Neem dan contact op met ons op om de mogelijkheden te bespreken en zorg ervoor dat jullie samen goed voorbereid zijn op de toekomst. Ons kantoor is bereikbaar via info@sbc-advocaten.nl of 085-0763185.

Tip! Heb je een zoon of dochter die gaat trouwen/samenwonen en wil je het gelukkige paar een goede start geven? Doe dan dit traject cadeau!

Blogs

Gerelateerd