Na 1 januari 2018 gehuwd? De beperkte gemeenschap van goederen

Bent u na 1 januari 2018 gehuwd en heeft u geen huwelijkse voorwaarden laten opmaken? Dan valt u automatisch onder het nieuwe huwelijksvermogensrecht. U bent dan getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen. Maar wat houdt dat in, en waar moet u op letten?

Hoe zit het?
Als u getrouwd bent in beperkte gemeenschap van goederen gelden de volgende uitgangspunten:
1    Alle bezittingen en schulden die u voor het huwelijk privé had, blijven van uzelf.
2    Alle bezittingen en schulden die u voor het huwelijk al samen had, blijven van u samen.
3    Alle nieuwe bezittingen en schulden die u tijdens het huwelijk krijgt, worden van u samen.
4    Krijgt u tijdens het huwelijk een erfenis of schenking? Dan blijft de erfenis of schenking van de echtgenoot aan wie de schenking of erfenis is gedaan.

Dit lijkt allemaal eenvoudig, maar u kunt nog steeds voor onaangename verrassingen komen te staan. We wijzen u op het volgende.

Administratie bijhouden
Op het moment dat u gaat trouwen, gaat u er natuurlijk niet vanuit dat het tot een echtscheiding komt. Maar als het om vermogen of een eigen bedrijf gaat, is voorkomen beter dan genezen en is het verstandig hier voor het huwelijk goed naar te kijken.

Had u bijvoorbeeld vóór het huwelijk eigen geld? Dan blijft dat privé geld ook na echtscheiding van u. Het is wel aan te raden om ten tijde van het huwelijk een overzicht te maken van het aanwezige (privé)vermogen en/of schulden, zodat hier achteraf geen discussie over kan ontstaan.

Het kan zinvol zijn om bijvoorbeeld een afschrift van uw bankrekening te bewaren zodat achteraf kan worden aangetoond wat uw eigen vermogen was bij het aangaan van het huwelijk. Heeft u met eigen geld goederen gekocht? Dan blijven deze ook privé. Bewaar dan het betaalbewijs of de factuur. Het is ook mogelijk dat jullie beiden een overzicht maken van alle privé goederen bij aanvang van het huwelijk en deze ondertekenen.

Ongelijke delen
Had u al vóór het huwelijk een gemeenschappelijk bezit waarvan u voor ongelijke delen eigenaar was (bijvoorbeeld een woning die in de verhouding 60/40 van u en uw partner is) dan raden we u aan om toch huwelijkse voorwaarden te laten opmaken. Indien u immers trouwt in beperkte gemeenschap van goederen zal dit gezamenlijke goed in de gemeenschap vallen in de verhouding 50/50 en dat kan tot onwenselijke situaties leiden.

Huwelijkse voorwaarden
Ondanks dat privé en gemeenschappelijk vermogen door het nieuwe stelsel al enigszins wordt gesplitst, blijft het raadzaam om huwelijkse voorwaarden op te laten maken bij de notaris. Deze kunnen worden toegespitst op uw specifieke situatie en het voorkomt dat u na het huwelijk voor onaangename verassingen komt te staan. Zeker als er sprake is van een eigen onderneming is dit van groot belang.

Vragen?
Ons kantoor is gespecialiseerd in familie- en erfrecht. Indien u te maken heeft met een verbreking van de relatie, echtscheiding, alimentatie of de afwikkeling van een nalatenschap, dan kunt u contact met ons opnemen voor advies. Wij zijn bereikbaar op 0475-747 238 of via info@nieuw.sbc-advocaten.nl.

Blogs

Gerelateerd