De zomer is voorbij én de scholen zijn inmiddels alweer een paar weken begonnen. Na een hectische periode van homeschooling in combinatie met werk èn een verbouwing waren wij dus wel toe aan vakantie! En we waren blij dat we dit jaar, zonder al te veel beperkingen, heerlijk naar het buitenland konden gaan. Een andere omgeving en een ander klimaat doen wonderen bij mij.

Ook de kinderen hebben enorm genoten van de vakantie. Zowel met hun vader, mijn ex, als met mij en mijn partner. Als je gescheiden bent kan zo’n verdeling van de zomervakantie ook vaak extra stress veroorzaken. Dat merk ik maar al te vaak in mijn praktijk. Dus ik prijs mijzelf gelukkig dat mijn ex en ik de vakantie ook dit jaar weer goed samen hebben kunnen regelen. Al een paar jaar kiezen we er bewust voor om onze zomervakantie met de kinderen zo in te richten dat deze – bij voorkeur in ons favoriete vakantieland Italië – weer naadloos op elkaar aansluit. Zo hebben wij ook dit jaar weer ‘gewisseld’ in Toscane. Zo kunnen we voorkomen dat onze kinderen niet onnodig lang in de auto hoeven te zitten. En eerlijk is eerlijk; niet alleen voor de kinderen maar ook voor onszelf als ouders is het toch ook net iets relaxter om op een heerlijk vakantieoord de overdracht te doen.

Hoewel ik als familierechtadvocaat heel goed weet welke belangen er spelen bij de kinderen, blijf ook ik het als gescheiden ouder een enorme uitdaging vinden om iedere keer weer het juiste te doen in het belang van de kinderen. Na een scheiding gebeuren er vaak dingen waar je geen controle (meer) over hebt. Of er doen zich situaties voor die je graag had willen voorkomen of misschien anders had aangepakt dan de andere ouder. De kunst is om dan niet iedere keer meteen te oordelen of in de stress te schieten. Ik heb geleerd dat je in die nieuwe rol van gescheiden ouder moet groeien en dat heeft tijd nodig. Mijn ex en ik zijn inmiddels ook al een paar keer gevallen, maar gelukkig staan we ook iedere keer weer op. Dat we verschillend denken over bepaalde zaken wist ik al toen we nog als partners samenwoonden, dus dat is geen verrassing. Dat botst dus nog steeds wel eens, maar gelukkig kunnen we daar wel over praten. Want ook al zijn onze invalshoeken compleet anders, ik weet als geen ander dat ook hij het beste voor heeft met onze kinderen.

Het feit dat ik als familierechtadvocaat hetzelfde heb meegemaakt als mijn cliënten, is een groot voordeel. Dat ik daardoor bepaalde situaties herken en daarop als ervaringsdeskundige kan adviseren zorgt dat ik ook op die manier verbinding kan maken met mijn cliënten. Andersom helpt het me ook relativeren over mijn eigen situatie. Door wat ik zie en hoor tijdens mijn werk, prijs ik me extra gelukkig met hoe we zelf de zaken geregeld hebben en altijd in gesprek blijven met elkaar. Op die manier help ik niet alleen mijn cliënten maar eigenlijk zij mij ook. Dit maakt dat ik na zo’n heerlijke vakantie met heel veel liefde en plezier en met een opgeladen batterij weer aan het werk ga.

Blogs

Gerelateerd