In de media verschijnen de laatste tijd vaak berichten dat ex-partners na een scheiding moeilijk een woning kunnen vinden en noodgedwongen lang blijven samenwonen. Ook zou ongeveer 30% van de stellen niet uit elkaar gaan vanwege de vrees dat er geen woning wordt gevonden. Wat merken wij daarvan in onze praktijk?

Dat er sprake is van woningnood in Nederland, valt niet te ontkennen. Gelukkig zien we in onze echtscheidingspraktijk echter dat ex-partners relatief snel een andere woning vinden, die passend en betaalbaar is. Hoe komt dat?

In het merendeel van de echtscheidingen die wij behandelen, neemt één van beide partners de huidige gezamenlijke woning over en wordt de andere partner ‘uitgekocht’ oftewel, deze ontvangt de helft van de overwaarde. Door de stijgende woningprijzen, krijgt de vertrekkende partner vaak een groot geldbedrag mee. En vanwege de lage rente, lukt het de partner die in de woning blijft meestal om dit bedrag te financieren en kan het dus in één keer uitbetaald worden. Hiermee wordt al een mooi startbedrag gecreëerd voor de vertrekkende partner.
Daarnaast kijken wij naar de mogelijkheid tot het betalen van kinder- en partneralimentatie. Als dat aan de orde is, geeft dat maandelijks ook wat extra ruimte aan de vertrekkende partner om de nieuwe lasten te kunnen betalen.

Omdat wij het belangrijk vinden om onze cliënten van A tot Z te begeleiden, helpen wij met de (financiering) van een woning door nauw samen te werken met hypotheekadviseurs, taxateurs en makelaars. Hierdoor kunnen we onze cliënten vaak tijdens het tweede gesprek al duidelijkheid geven over de vraag of één van beide partners de woning kan overnemen met uitbetaling van de helft van de overwaarde en wat de mogelijkheden zijn voor de vertrekkende partner (welk bedrag aan overwaarde en hoeveel alimentatie). Vervolgens gaan we samen met de cliënt(en) aan de slag om te kijken hoe hun (financiële) toekomst eruit ziet en kan van daaruit gezocht worden naar nieuwe woonruimte.

Het is belangrijk dat beide partners op een goede en gezonde manier verder kunnen met hun nieuwe leven en snel een eigen plek hebben. Als men zo snel mogelijk duidelijkheid heeft over de financiële toekomst en apart kan gaan wonen, kunnen beide partners tot rust komen en lopen de spanningen niet te hoog op. Daarom is het raadzaam om snel goede begeleiding te krijgen als de beslissing is genomen om uit elkaar te gaan.

Maar ook in het voortraject kunt u bij ons terecht voor vragen. Bijvoorbeeld als u zich afvraagt of het mogelijk is om een nieuwe woning te krijgen/betalen in geval van scheiding en hoe het er voor u financieel uit zou gaan zien. Neem gerust contact met ons op, telefonisch, per mail of plan een gesprek in bij ons op kantoor. Blijf vooral niet te lang doorlopen met vragen. We zien immers vaak dat partners te lang bij elkaar blijven, vanwege de vrees om geen woning te vinden, met alle gevolgen van dien. De spanningen lopen op, men gaat elkaar kwetsen en een scheiding in goed overleg wordt steeds lastiger.

Contact

Bent u op zoek naar antwoorden op uw vragen rondom echtscheiding of verbreking samenleving, de mogelijkheden voor u qua woonruimte of goede begeleiding bij uw echtscheiding of verbreking samenleving op het moment dat de beslissing genomen is? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0475 747238 of door een mail te sturen aan info@nieuw.sbc-advocaten.nl 

Blogs

Gerelateerd