Silke Skrotzki

Gaan we te makkelijk scheiden?

Als we het hebben over scheiden of scheidingscijfers, hoor ik mensen vaak roepen ‘Iedereen gaat tegenwoordig zo makkelijk uit elkaar!’. Vooral de oudere generatie vindt dat jongere stellen te snel de handdoek in de ring gooien.

Maar is dat wel zo?

De cijfers liegen er niet om. 34% van de huwelijken eindigt in een echtscheiding. Denken mensen te licht over scheiden? Is dat de oorzaak?

Wat een belangrijke rol speelt is het feit dat in de huidige tijd er andere zaken spelen dan ‘vroeger’; vrouwen zijn financieel veel onafhankelijker en hoeven niet meer in een relatie te blijven die niet werkbaar is. De maatschappij is individualistischer ingesteld en iedereen kijkt toch wat meer vanuit het eigen perspectief; mensen vragen zich sneller af ‘Waar word ik gelukkig van?’.
En religie -iets wat mensen er eventueel van weerhoudt om te scheiden- speelt nog nauwelijks een rol van betekenis.

De wetenschap dat ruim één derde van de huwelijken strandt houdt echter niemand tegen om te trouwen. De wedding industrie is booming en er stappen in Nederland nog steeds jaarlijks 65.000 stellen in het huwelijksbootje. En buiten het romantische idee van het trouwen kiezen mensen hier bewust voor. Al die mensen zijn niet van plan dit huwelijk ooit te laten ontbinden.

Het blijft emotioneel een grote beslissing, om het idee van happily ever after los te laten. Dat beslis je niet zomaar.

In de praktijk zie ik als advocaat en mediator ook nooit mensen bij mij aan tafel die luchthartig voor een scheiding kiezen of daar heel makkelijk over doen. Vaak zijn er veel ongelukkige jaren aan vooraf gegaan, soms hebben mensen ook relatietherapie gehad en uiteindelijk dan toch besloten dat het beter is apart verder te gaan. En ja, er zitten natuurlijk ook mensen bij waarbij het ogenschijnlijk heel makkelijk is beslist, maar ook daar zit vaak meer verdriet achter dan dat je in eerste instantie ziet. Dat blijkt dan meestal uit het achterliggende verhaal.

Als het dan toch tot een scheiding komt, is het zaak om dat op een goede manier te doen. Maak er geen strijd van, dat hoeft helemaal niet. Wat beide partijen uiteindelijk willen is duidelijkheid voor de toekomst, verder kunnen leven en het liefst op een normale manier met elkaar omgaan als ex-partners. ‘Strijdend uit elkaar gaan’ of jezelf als slachtoffer opstellen is niet meer van deze tijd en het is ook niet nodig; we hebben mediation als middel om in gesprek te gaan met elkaar en van daaruit de scheiding te regelen, maar ook familierechtadvocaten die erop gericht zijn om op een normale en eerlijke manier afspraken te maken. Zodat je na de scheiding wel allebei je happily ever after hebt, maar dan apart van elkaar.

Mocht u in de positie komen dat u wilt gaan scheiden of daar vragen over heeft, neem dan contact met ons op. Dat kan via 0475-747238 of info@sbc-advocaten.nl.